Egyszerű és olcsó magtej készítés

Egyszerű magtej

Magtej jellemzők:

Mikor észleltem, hogy a tej felfúj, plusz még hízlal is, áttértem a magtejre. De roppant drágának találtam, főleg úgy, hogy ha megnézed az összetevőket, kb. 3%-nyi értékes összetevőt tartalmaz.

Olvastam egy magyar blogger eszmefuttatását a magtej készítőről, és úgy döntöttem kipróbálom.
Meg is rendeltük a gépeket direktben az osztrák Pearl-től. Ma is 69,90€. Németországban is ugyanennyi. Helyben szállítva ingyenes a kiszállítás. Magyarországra 29€ volt a szállítás akkor (3 éve használom)

Egyszerre öten, így osztottuk a postaköltséget. Sima forintos bankszámláról, csak figyelni kell rá, hogy a bank számítja az árfolyamot, és ez nem középárfolyam!
Hamar megérkezett az óriási csomag. Ebből az 5 gépből ugyan egy év alatt elromlott 3, és vissza kellett postázni Ausztriába, de újat küldtek helyette, és a postaköltséget is megtérítették. Én a belső szűrőset vettem, jó krémes tejet készít.

6:1 Kochmixer NC3682 magtejkészítőA belső szűrős esetében az előny az, hogy többfélét lehet vele készíteni, és felpasszírozza a szmötyit a szűrő oldalára, így még jobban kisajtolja a magból a belsejét.
Elvileg nem kelll szűrni, csak kiönteni. Én azért át szoktam egy szűrön önteni, így teljesen sima lesz a tej.

Sima turmixgépként is lehet használni, akkor nem főzi, csak turmixolja, és krémleveset is lehet vele készíteni úgy, hogy a fele zöldség a szűrőn kívül kerül, a fele belül, így ami kívül van az egyben lesz, a belsejében meg képződik a krém.

Gyorsan el lehet mosni, egyszerű. 3 darabból áll, és kb. 5 perc szétszedni, és elmosni egy mosogatószivaccsal

A szűrő nélküli egyszerűbb, és olcsóbb, ott a teljes szűrést neked kell kanállal “átkenegetni” a szűrön. De nem  vészes.
Az viszont egyszerűbb, 49€ volt, és nem romlott el belőle egy sem.
A gép főz, és turmixol felváltva. 20 percen keresztül.

Meg tudod ezt tenni gép nélkül is, főzöd, botmixerrel pépesíted, megint főzöd, megint pépesíted. Csak ez nem túl felhasználóbarát, és ott kell állni mellette, így macerásabb, én meg az egyszerű megoldások híve vagyok.

Át is ültettem angolra a német használati útmutatót, amiben receptek is vannak:

NC3682_Magtejkészítő használati utasítás_angolul

Itthon a magtejkészítők kb. 40 000 Ft áron kaphatóak, magyar használati útmutatóval, magyar receptekkel. Magyar garanciával.

Számold ki, hogy ha heti 1x készítesz tejet vele, és az kb. 100-200 Ft-ba kerül max, akkor 52*500 Ft-ot biztosan spórolsz vele évente, az 26000 Ft, így meg is térül a gép ára egy év alatt!

magtej készítés mellékterméke

 

Semmi nem megy kárba, mert a szűremény finom! Műzli alapanyagnak felöntve a magtejünkkel, kis zabpehellyel ehető!

Anikó féle egyszerű, olcsó vegyes magtej recept:

Mértékegység: 1 mérőpohár, amit a géphez adnak. 100-120 ml laposan, de tele.

  • Lehet sűrűbbre, ha 1 mérőpohárnál több a száraz összetevő

Állandó összetevők:

  • 1 evőkanál (ek.) napraforgómagot – ez krémesíti (lehet fenyőmag is)
  • 1 ek. szezámmag: jó Ca forrás + krémesít (nem esszenciális)
  • 1 ek. rizs (a rizsnyák miatt) szintén krémesít, sűrűsíti a tejet, hogy jobban hasonlítson a rendes tejre + dúsítja és gazdaságossá teszi a magtejet
  • Pici só (Himalaya-ból tekerek egy párat) – intenzívebbé teszi az ízt
  • Édesítő (én pár cseppet szoktam) – tejcukor helyett. De lehet beletenni bármilyen cukorhelyettesítőt: eritritet, nyírfacukrot, kókuszvirágcukrot, mézet, agavé szirupot, riszszirupot, stíviát stb. és természetesen rendes  cukrot is
  • 1l (1000 ml) tisztított, vagy szűrt vagy Pi víz. Ez lágyabb, mint a sima csapvíz, de természetesen sima csapvízzel is lehet!
    Nem töltöm a maximum 1,2 l-ig a gépet, mert így pont kijön egy magas üvegpalack mennyiség (ami a képen is van).
    Paradicsomszósz volt benne, de befőzés idején kapható üresen is.

3-4 napig áll el, szóval annyit érdemes készíteni, amennyit ez idő alatt megiszol. Ha egyedül csinálod, felezd a mennyisséget.

Ha többen vagytok, akkor töltsd a vizet a maxig: 1,2l + akkor másfél mérőpohár száraz anyagot adj hozzá.

A fenti állandó összetevők mellé lehet tenni:

  • kókuszreszeléket
  • mandulát
  • kesudiót
  • Figyelem! Ha tökmagot teszel bele, finom, értékes, de ronda zöld színe lesz…

A receptek forrása a magtej.hu volt, de kommentálom a tapasztalataimmal.

Rizstej: 

1 dl rizs, 1 l víz + pici méz, vagy nyírfacukor

(Az én tapasztalatom, hogy ha csak rizs van benne, nagyon nyákos)

Barnarizs-tej

50 gr nyers barnarizs (a színe piszkos fehér, és elég nyákos, de nem annyira, mint a fehér rizstej)

1000 ml szűrt víz

Mandulatej

150 gr nyers mandula (blansírozott ha van) 750-1.000 ml szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot….

Máktej

Barátnőm ezt szereti, jó vasképző a mák, nekem nem jött be (próbáltam szemes mákkal, darált mákkal is):

1 csésze mák 4 csésze szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot.

Kókusztej

100 gr kókuszreszelék
750-1.000 ml szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot.

Mogyorótej

150 gr nyers mogyoró (Amerikai, blansírozott ha van) 750-1.000 ml szűrt víz egy csipet vanília vagy fahéj egy csepp méz Az összetevőket belerakjuk a Magtej gépbe és elindítjuk a tejkészítő programot….

Zabtej (legolcsóbb verzió!)

10 dkg zabpehely (de lehet hántolt zabból is)
1.2l tisztított víz, csipet Himalaya só, 1 ek. méz vagy édesítő

 

Forrás: magtej.hu