Hogyan találjam meg a fókuszt?

Élj teljes életet! - Találd meg a fókuszt!

A te életedben hol a fókusz? 

A fókuszt megtalálni igen nehéz, miközben hol munkavállalóként kell helyt állnunk, vagy vállalkozást vezetünk, esetleg mindkettőt egyszerre – kreatívnak, proaktívnak, hatékonynak, és felelősségteljesnek kell lenni!

Hol anyák vagyunk, és a gyermek(eink)ről kell gondoskodnunk, példát mutatni az életünkkel, önállóságra nevelni őket. Ha egyedül vagyunk, és fiút nevelünk, akkor férfit is kell belőle faragni. Ha pedig lányt nevelünk, a nőiesség miben létét kell megtanítani neki.

Hol feleségek vagyunk, ahol a párunkkal egymást emelő kapcsolatot szeretnénk.

Hol háziasszonyok vagyunk, és egy rendezett otthont szeretnénk.

Hol tanulók, önfejlesztők, vagy tanítók vagyunk, akik hisznek a fejlődésben, és szeretnénk értéket adni a saját és a mások életének is.

Hol a hobbinkban szeretnénk megélni a flowt.

Hol csak meg szeretnénk élni az én-időnk, pihenni, feltöltődni, sportolni, relaxálni, meditálni, kapcsolódni szeretnénk önvalónkhoz.

Hol pedig egy kör, klub, csoport, iskola tagja vagyunk, ahol egy eszméért szeretnénk tenni, megélni általa a teljes életet, a magasabb életcélt.

És mindezek mellett nők vagyunk, akik minden megjelenésükkel közvetítünk valamit: igényességet vagy elhasználtságot, nőiességet, erőt vagy gyengeséget, irányítást, vagy irányíthatóságot, szexualitást, vagy tartózkodást, sokoldalúságot, termékenységet, empátiát, stb.

Ha ezt a női létet nem tudjuk megélni a maga teljességében, mert valamelyik női szerep akaratunk ellenére átveszi az uralmat az életünk felett, mert elszáguld velünk az élet, és a többi azonnal megoldandó FONTOS és SÜRGŐS teendőnk mindent elsöprő módon elsodor minket, kiszáradhatunk, tüskéssé válunk, mint víz nélkül a rózsabokor, és egyszer csak arra ébredünk 40-50 tájt, hogy akkor most MI HOL VAGYUNK? Ennyi volt a női lét? 

Ne csodálkozz, ha mindeközben felmerül a kérdés a fejedben, hogy “Hogyan találjam meg a fókuszt?” 

Ezek az írások abból a misszióból táplálkoznak, hogy ezt a végtelen sokoldalúságot, amit a női lét rejt, minél teljesebben tudjuk megélni, minél több minden férjen bele.
Mert nem csak robotok vagyunk,
#NemCsakHáziasszonyok, akik véres verítékkel, egyre mélyülő ráncokkal végigküzdik az életüket, de mindezen szerepeink mellett szeretnénk élvezni is azt, megélni, és kihozni belőle a legtöbbet!

Mert élni jó! 😊 #CsináldMásképpMintEddig

Hogyan lehet mindezt egyszerre jól csinálni? 
Min legyen a fókusz?

Elsősorban ezt kell elengedni! Nem lehet, nem kell mindent jól csinálni! Csak csinálni kell! Mi legyen a vezérelv, hogy ne ússzunk el? Mi legyen a mi időbeosztásunk fókuszában? Lehetünk önzőek? Vagy a gyerek szempontjai az elsők, vagy a társamé (ha van), vagy a szülőkről kell most gondoskodni elsősorban? Vagy a karrier az első? 

Sokszor megkérdezik tőlem, hogy te hogy csinálod, hogy ennyi mindent csinálsz egyszerre?

Így összeszedtem pár szempontot, ami nekem segít. Remélem találsz köztük neked valót!

17 stratégia a haladáshoz, és a fókusz megtalálásához:

 1. Először is igyekszem minél kevesebbet azon meditálni, hogy ezt nem tudom megcsinálni. Nem mondom, hogy nem érzem azt néha, hogy beszakad a jég, de akkor elkezdek fel-alá járkálni, és a semmittevés helyett gondolkodom… 
  Azt látom, most a fiamról, hogy nagyon sok energiára elmegy az önsajnálatra, hogy mennyi dolga van. Van, persze, ugyanannyi a maga korához képest, mind sok más társának. De ha 10 perc kétségbeesés helyett elkezd az elsővel foglalkozni, már 10 perccel előbbre halad. Vagyis, ha a “hogyan találjam meg a fókuszt” lenne a kérdés ahelyett, hogy jaj, mennyi lecke van, biztosan hamarabb végezne…
 2. Minden nap megkérdezem magamtól, hogy ma mit szeretnék létrehozni? Végig gondolom, hogy most mi a legfontosabb nekem ahhoz, hogy előbbre tudjak haladni.
 3. A fókusz azon van, hogy amit csinálok, abban jussak el egy pontra, amikor azt érzem valamit létrehoztam. Legyen egy produktum, aminél megállhatok! Legyen ez bármi: mind munkaidőben, mind a magam által beosztható időben. Lehet egy kitűzött feladat, egy sütemény, a lakás rendje, egy kirándulás a gyerekkel, egy új cikk megalkotása, a weblap technikai dolgának megoldása, egy új grafikai program megtanulása, egy könyv néhány fejezete, egy cikk olvasása, egy online tanfolyam egy-egy fejezete, stb.
 4. Cetlikre írom a teendőket, és rangsorolom őket aszerint, hogy mi van most a fókuszban.
 5. Nem akarok tökéletes háztartást, csak egy kb. tiszta lakás (nem töltök a takarítással heti 1 -1.5 óránál átlagban többet)
 6. Praktikus rendet tartok mindenhol a lakásban, az autóban, az irodában, a táskámban, a hűtőmben. Nem patika rendet, de ide bármikor be lehet jönni. Otthonos, rendezett, de látszik, hogy élünk benne. Minden ott van, ahol használjuk. És csak annyi van, amennyit használunk. Átlátható, otthonos, rendezett, és rendkívül jól szervezett. Ha egy tárgyat megfogok, a jelenben vagyok, és figyelem a mozdulatom, ahova leteszem. Igyekszem nem automatában cselekedni. A keresgéléssel ugyanis állítólag napi 15 percet is eltöltünk, ami ablakon kidobott idő! Ez főleg a szemüvegekre igaz! 
 7. Ergonomikusan alakítom a környezetem, hogy minél kevesebb mozdulattal elő tudjam venni az a dolgot, amire szükségem van. Segíti a fókusz megtalálását, ha tudom, hogy mi az elsődleges cél éppen. 
 8. Minél kevesebb, de célszerű háztartási gép. Csak olyan, amit gyakran, értsd legalább hetente használok.
 9. Magam főzök, és legfeljebb 30 percet töltök el ezzel. Nincsenek bonyolult ételek, mert számomra a főzés nem feltétlen alkotás. Csak finom legyen, egészséges, és jól nézzen ki. Ha pedig vendégség van, akkor is olyan, ami mellett le tudok ülni a többiekkel együtt az asztalhoz, és nem megy el vele a fél napom. Az étel elkészítése számomra nem lehet hosszabb idő, mint amennyi az elpusztítása!  (Ez alól kivétel a karácsonyi kocsonya!) A sütemény már más kérdés! Az már alkotás! De ez majd egy külön poszt téma.
 10. Nem nézek TV-t, sorozatokat, ritkán filmeket, de azt is célirányosan. Programként, pattogatott kukoricával, dedikált időben a gyerekemmel együtt.
 11. Sokat tanulok, minden nap valami újat. Nagyon sokat költök tanulásra. Időt, pénzt, energiát. Úgy érzem, ez megtérül, segít megtalálni a fókuszt, és értéket letenni nap, mint nap. 
 12. Bevonom/ bevontam a gyerekeim a háztartásba minél korábban. Amint képesek voltak némiképp önállóvá válni, elkészíteni a saját reggelijüket, vacsorájukat, felvenni a ruhájukat, szennyest elhelyezni, ruhát elpakolni, takarítani, együtt csináltuk/csináljuk. Nem szolgálom ki őket! – Erről majd külön írok.
 13. Asszertívan, és erőszakmentesen kommunikálok a gyerekeimmel. Elfogadom az igényeiket, de én is elmondom az enyéim. Nem adom fel, ami nekem fontos. Egészséges önzéssel képviselem a saját érdekeimet, mert ha én nem teszem, ki fogja helyettem?
  Rengeteget beszélgetünk a fiammal mindenről. (A lányom már kirepült, és ő pl. nem tudott megnyílni annyira anno az esti “Mi volt ma?” beszélgetések alkalmával, mint a fiam ma. Ő inkább csak összebújni szeretett az ágyában, sötétben kucorogva, és hallgatni akart. Ma is ritka értékes pillanat, amikor mély beszélgetésre adódik alkalmunk). Nem védtem meg a gyerekeimet témáktól. Nem zártam el a sebezhetőségemet tőlük. Nem tartom magam mindentudónak.
  Nem akarok egyszer leesni a piadesztáról a fiam előtt sem. Ember vagyok, tökéletlen, neki sem kell annak lennie! De igyekezni a lehetőségeihez képest jót és jól csinálni a dolgokat. Erre folyamatosan buzdítom! (Időnként kissé hevesen, ezt bevallom. Ebből sok a vita, mert egy 11 éves ezt nem feltétlenül érti, vagy nem érdekli, de bízom benne, hogy egyszer majd átmegy…) Elmondom neki, ha valamit nem jól csinálok, és biztatom, hogy csinálja másképp. Elmondom neki, nekem mi fontos.  Arra biztatom a kisfiamat is, hogy vizsgálja meg a magánvéleményeket, nézzen utána, ne fogadja el készpénznek, amit egy eszméről egy felnőtt mond, akár szülő, akár tanár az!
 14. Ha azt érzem, hogy nem találom a fókuszt, időnként kihúzok a napi teendőim listájáról. Nem mindig minden fér bele. De azért sosem üres az a lista…
 15. Ahogy a napnak is van fókusza, a hétnek is, az éveknek, az életemnek is.
  Valamikor az életemből is kihúzok dolgokat. Attól még, hogy sok időt, energiát tettem valamibe, nem biztos, hogy az működik. Vállalkozás, párkapcsolat, munka, háztartás, házasság…
  Ahogy drága barátném szokta mondani (Imádom a humorát! Talán magára ismer…) Nézd meg, hogy él-e az a ló, amin lovagolsz, vagy csak poroszkál vérszegényen! Esetleg alatta fekszel, vagy mellette kutyagolsz?
 16. Keresem a mentorokat, példaképeket, akinek az életstílusa, értékei, eszméi, ill. amit létrehozott az számomra vonzó. Ők inspirálnak. Magamba igyekszem építeni, amit ők csinálják. Tanulni tőlük. 
 17. Remek külföldi szerzők:
  Brendon Butchard: Sikeres emberek kiemelkedő szokásai
  Steven Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása
  Most mindkettő kapható a Libriben (link alább):

16. Egyre jobban osztom be a pénzem. Folyamatos tanulással. Ebben nagyon sokat formált rajtam Szendrei Ádám életszemlélete, amelyet először a könyvéből sajátítottam el: 

                                           “Gazgagodj boldogan!” 

Tőle direktben is megrendelhető az alábbi linken. Utána elég sok ingyenes anyagot is küld: 

A női életsítlus és a tartalommarketingről pedig Paulányi Bea blogjából és tanfolyamából tanulok igen sokat. 

Hogyan találjam meg a fókuszt?

Mindezek mellett napi szinten nekem is feladat, hogy meglássam a nap lényegét, hogy ma mi legyen a fókusz, mert sok fontos dologgal egyszerre kell haladni.

Így igyekszem a fókuszt úgy megkeresni, megtalálni, hogy mivel nyerek a legtöbbet, amit ma megcsinálok? (a FONTOS dolog) – ezzel a módszerrel lehet haladni a céljaink felé. Lehet ez a cél egy nagyobb falat, de ha minden nap egy picit teszek érte, akkor az már jó érzéssel tölt el, és ez tovább motivál.

Lehet onnan is indulni, hogy mivel veszítek a legtöbbet (a FONTOS/SÜRGŐS dolgok). Csak ez többnyire azt jelenti, hogy azzal foglalkozom, ami másoknak a legfontosabb!
Kinek mi a motiválóbb, csak ez utóbbinál sokszor azt tapasztaltam, hogy ezzel többnyire tűzoltó üzemmódban működtem, és a fontos dolgok mindig hátrébb sorolódtak. Én pedig frusztáltam estem haza. 

Rangsorold a szempontjaid, amik neked megadják, hogy mi az, amitől ma azt érzed, hogy te vagy a Szervezés Hősnője! A Teremtő Nő. Ami nélkül kiszáradnál lelkileg. A teendők között mindig kell egy napi, heti, havi, éves vagy egy általános prioritás. Jobb, ha minden távlatra van valami fókusz! Ugyanis, ha csak éves terveink vannak, és nincs lebontva arra, hogy akkor ma milyen pici dolgot kell megtegyek érte pl., akkor azt tapasztaltam, hogy hiába vizionáltam, leírtam, mantráztam, jantráztam, stb., az ég világon semmi sem történt, ha a való világban nem tettem felé lépéseket. Szép szép a spiritualitás, de szerintem aktivitás nélkül csak vágyaink lesznek, elért céljaink aligha. Szükséges, de nem elégséges!

Mi a te fókuszod az életfeladataid közül?  

 • Van akinek az anyaság, mert a gyerekei boldogsága, sikeressége a legfontosabb „produktuma”. Csak ennél a prioritásnál jó, ha szem előtt tartjuk, hogy „a gyermek csak vendég a háznál”. Ezen kívül is kell legyen életünk! Akkor teljesítettük jól ezt a feladatot, ha önállóvá neveltük őket, így nem áldozhatjuk fel egész életünket az anyaság oltárán.
 • Van, akinek a párkapcsolat, ami egy csodás dolog, ha együtt fejlődik az ember a párjával, és van mellette én-idő.
 • Van, akinek a környezet rendezettsége, mert akkor jobban tud fókuszálni. Csak ne legyünk a lakás rabja!
 • Van, akinek a megjelenése, a sugárzás, mert akkor érzi magát Igazi Nőnek. Csak itt meg ne vesszünk el a mindent átalakítunk magunkon csapdájába. Az önelfogadás a női lét legproblémásabb része egyébként.
 • Van, akinek a munkája, karrierje, vállalkozása, mert akkor érzi magát teremtőnek. Csak legyen olyan munkánk, ami örömet okoz, fejlődést, megélhetjük benne a kreativitást, ne feldaráljon, vagy forgácsoljon szét!
 • Van, akinek a tanulás, mert akkor érzi, hogy fejlődik. De, ha nincs termőtalaj, nincs belső változás, vagy nincs kinek átadni, az lehet egy idő után frusztráló lesz.
 • Vagy egy hobbi, amitől megéli a flow-t. Csak itt meg arra kell figyelni, nehogy a rabja légy, és a többi életfeladat sérüljön általa. Ha ki tudsz erre tűzni egy időszakot, napszakot, órát, stb. és abba tudod hagyni, az jó jel! Ha viszont gyakran előfordul, hogy este/éjszaka eszmélsz, hogy a családoddal egy percet sem töltöttél, és jé, még nem is vacsoráztál, a lakás körülötted kupiban áll, a konyhában hegyekben a mosatlan edény, és már nincs egy tiszta göncöd se, akkor jó eséllyel egy függőségben vagy benne nyakig, nem csak a flowban!
 • Van, akinek az eszme, amiért tesz. Ez egy igen magasztos cél, hegyeket lehet elmozgatni vele, emberek életét lehet jobbá tenni! Csak itt meg arra kell figyelni, hogy ne áldozz fel mindent, és mindenkit ezért, akármilyen nemes is ez az eszme, mert később hiányolni fogod azokat, akikbe, vagy amikbe nem tettél energiát. Kevés a Teréz Anya, Gandhi, Buddha, vagy Jézus közöttünk! Én most nem nekik szólok, hanem a Hétköznapok Szervezés Hősnőihez, akiknek az első pontban felsorolt szerepeiket mind egyszerre kell eljátszaniuk.

Minden életterületnek van szélsőséges, és harmonikus változata.

És ne feledjük el, hogy a többi is ott van valahol, különböző igényszinten! Ha valamelyik területet teljesen elhanyagoljuk, ott hiány keletkezhet, ami valahol, valamikor visszaüthet. Jobb esetben előbb, rosszabb esetben akkor, amikor már a hamut is mamunak mondjuk, és kesergünk csak az unokáknak. Ennél rosszabb öregkort nehéz elképzelni! ☹

Vélhetőleg minden napra más lesz a fókusz. Azt keresd, ami aznapra feltüzel! Ami FONTOS! Mi az, amitől azt érzed, hogy ma értelme volt élni, és értékeset adtál magadnak vagy másoknak! Ezeket a soha ne sorold hátra, a másnak FONTOS/SÜRGŐS mögé!

Minden nap másért leszünk hálásak a nap végén. De legyél hálás, bármilyen pici dolgot is értél el aznap!

Arra biztatlak, hogy

 • keresd meg, neked melyik módszer működik!
 • kérj segítséget, ha valaki valamihez jobban ért. Keresd meg, te mivel tudod őt segíteni!
 • tanulj célszerűen! Mindig azt, amire akkor van szükséged, és majd továbbvisz!
 • ha nem tudsz valamit megcsinálni, szerelni, megoldani a számítógépen, lakásban, stb., keress egy YouTube videóit rá! Majdnem mindenre van segítség! Én pl. most fúrtam fel életem első kampóját a falba, ami lehet valakinek bagatell, nekem óriási dolog volt! 😊 Soha nem késő elkezdeni valami olyat csinálni, amit még nem csináltál.

Vagyis élj teljes életet, amiben azt érzed, hogy az életed főszereplője és/vagy rendezője vagy, nem csak a mellékszereplője!

Ha tetszett ez az írás, kövess a FB oldalamon is, és 

a Szervezés Hősnői csoportban oszd meg a vélememényed!

Bízom benne, hogy találtál a tippek közt hasznosat, és az olvasóim között maradsz!

Ha érdekelnek hasonló hasznos tartalmak, iratkozz fel a hírlevemre!

 Az adataidat az Adatvédelmi Nyilatozat szerint kezelem. Azzal, hogy kitöltöd az email cím mezőt, elfogadod az ebben foglaltakat