Notice: Trying to get property 'first_name' of non-object in /home/stilusos/public_html/wp-content/plugins/thrive-apprentice/inc/classes/class-tva-email-templates.php on line 69

Notice: Trying to get property 'user_email' of non-object in /home/stilusos/public_html/wp-content/plugins/thrive-apprentice/inc/classes/class-tva-email-templates.php on line 72

Notice: Trying to get property 'first_name' of non-object in /home/stilusos/public_html/wp-content/plugins/thrive-apprentice/inc/classes/class-tva-email-templates.php on line 69

Notice: Trying to get property 'user_email' of non-object in /home/stilusos/public_html/wp-content/plugins/thrive-apprentice/inc/classes/class-tva-email-templates.php on line 72

április 5, 2020

Nőisség és a mell – Mellformázás öltözködéssel

by Oláh Anikó

Miről lesz szó?

 1. Styling and Coaching: a nőiesség és a mell kapcsolata.
 2. Az öltözködés geometriája
 3. Kis mellek esetén előnyös és előnytelen fazonok
 4. Nagy mellek esetén előnyös és előnytelen fazonok
 5. Arányos mellek esetén előnyös és előnytelen fazonok
 6. Lent ülő mellk esetén előnyös és előnytelen fazonok
 7. Próba – gyakorlati tippek

1. Styling & Coaching, avagy a női mell és a nőiesség kérdése: 

A lehető legtöbbet kritizált testrészünk a mellünk. Alig akad nő, aki elégedett lenne a saját mellével.

Ha kicsi a melle, az a baj, ha nagy a melle, az a baj, ha lóg az a baj, ha lent ül, az a baj, ha fent ül, az a baj, ha szétterül az a baj, ha felemás az a baj. Ha a bimbó túl nagy, az a baj. Ha formája nem csepp, az a baj.

Márpedig egy női mell ilyen is, meg olyan is. Tökéletes mell ritkán adódik a természetben!

Akár így, akár úgy, de fontos, hogy szeressük a mellünk és értékeljük!

 Mivel ez az elsődleges nemi jellegünk, ami látható, így sok esetben azt tapasztalom, hogy ezzel tesszük egyenlővé a nőiességünk érzetét.

 Pedig sok más oka lehet annak, hogy nem érezzük magunkat igazi nőnek. Hogy csak egy párat megemlítsek:

 • Szülői minta hiánya
 • Az apa túl magas mércéi, és a pozitív visszajelzés hiánya. Nem úgy nézett a lányára, mint az ő gyönyörű hercegnőjére. Vagy legalábbis ezt nem fejezte ki.
 • Az önfeledt játékot, mórikálást, beöltözős nőcis billegést akár csak egyszer negatív mondat kísérte
 • Túl kritikus szülői megjegyzések
 • Magas elvárások mondjuk a tanulás, szakmaiság irányában, az önérvényesítés, személyiség háttérbe szorítása
 • Egy negatívan elsült párkapcsolat
 • Kommunikációs nehézségek
 • introvertált személyiség
 • Önbizalomhiány, megfelelési kényszer
 • stb. sok ok lehet a háttérben

Coachként ezért a tünetek mögé nézünk, megfelelő kérdések feltevésével.

Ez a tanácsadás legfontosabb része! Megértés és elfogadás ez után tud bekövetkezni.

És ehhez keresünk külső támogatást, mintegy katalizátort abban, hogy a megjelenésünkön változtatunk. Viszont igazi, gyökeres változást akkor érhetünk el, ha a belső átalakulásunkon is folyamatosan dolgozunk.

Nem hiszek az egy alkalmas varázseszközök mindenkire egyforma hatásában! Van, akinek elég egy stílustanácsadói alkalom, mert már ott tart, ugrásra készen. És képes magától tovább tanulni, és fejlődni. De nem mindenki!

 Kétségtelen, hogy a stílustanácsadás napja rendkívüli jelentőségű tud lenni az életünkben, de csak akkor, ha ezt megfelelő kontextusba helyezzük, látjuk, miből ered tényleges az igény, milyen szükségletet kell pontosan betöltsön, mi a pontos cél, milyen kommunikáció a célravezető. Tanácsadást akar, egyirányú “megmondást”, vagy tanulást, támogatást a megértéshez? Én a kettőt szoktam kombinálni.

Azt el tudom mondani, hogy én szakmailag mit látok jónak, de minden esetben hozzá kell igazítani az ügyfél személyiségéhez. És rá kell szabni a rendszert.

Látni kell, az ügyfél mennyi képességnek, erőforrásnak van a birtokában a változásra, változtatásra.

Mi akadályozta idáig a változtatást? Mitől akadhat ez el, ha tőlem elmegy?

Ha a belső igényt tisztáztuk, jobban megértjük a miérteket, megfelelő alapokra helyeztük, akkor utána, ezt támogatva, remek eszköz lehet a külső támogatást, ami lök egy óriásit rajtunk.

Ha ugyanis jönnek a pozitív visszajelzések, akkor másképp kezdünk viselkedni.

Ezért sajnos gyakori, hogy jó páran egy huszárvágással (és a fiatalabb korosztályból sajnos egyre nagyobb arányban) döntenek, sokszor indokolatlanul a plasztikai műtét mellett.

Ha egy csapásra tökéletes mellünk lenne, mi lenne más?

A plasztikai műtétek között vezet a mellplasztika. Sok nő azt gondolja, hogy ha tökéletes melle lenne, attól meg fog egy csapásra változni a kisugárzása, a megjelenése, és a nőiessége.

Ez áttételesen egy darabig igaz. Több mell rajongó férfi fog érdeklődni irántuk akár online akár offline, ezért azt gondolják, értékesebbek lettek. És beérik azzal, hogy a mellüket bámulják a szemük helyett. Több szexuális ajánlat érkezik, ezáltal esetlegesen rendbe jött szexuális élet. És ha szerencséje van, az is elképzelhető, hogy hosszútávú kapcsolat is születik benne. Nem kizárt! Csak, ha közben a nő belül nincs rendben, a bizonytalansága állandóan külső megerősítést igényel, és egy idő után teher a partnernek.

 Az igazi változáshoz akkor lehetséges, ha a lelkünkben, és a fejünkben is nagyon tiszta a kép önmagunkról, a saját belső hitrendszerünkben is rendben van a saját nőiességünkről alkotott képünk.

Enélkül, csupán azáltal, hogy “tökéletes” melleket viselünk, vajon megkapjuk azt a megbecsült, értékes kapcsolatot, amire valójában a lelkünk mélyén vágyunk?

Egy másik jelenség, hogy a hirtelen változás nem mindenki számára organikus. A feltűnően egyenesen meredő nagy mellek, amik melltartó nélkül is helyükön maradnak, mivel nem természetes jelenség, azonnal arra fordítja a figyelmet. Van, aki ezt bírja, mert eléggé extrovertált alkat, szexis nőci, és szereti, ha a férfiak megbámulják. Fontos neki, hogy megkívánják. Nekik javasolt a “Szexis/Nőcis” stílus, amiről a Pinteresten gyűjtöttem össze egy inspiráló táblát, és folyamatosan bővül. Érdemes vissza-visszatérni!

A Szexi stílusú nőknek rendkívüli ügyességre van szükségük. Nagyon, de nagyon kell arra figyelniük, szinte zsonglőrködni, hogy ne essenek az Instant Nőcik csapdájába, akit gyorsan elfogyasztanak, majd hamar eldobnak. Már, ha nem kimondottan erre vágynak.

Rendkívüli flirt technikák, nagyon magas önbizalom és tartás szükséges egy kapcsolatot úgy terelni, hogy az ebből a kiindulásból ne csak szex kapcsolat legyen. Nem lehetetlen, de fekete öves technika! Az olasz szexis nők kiválóak ebben, a vérünkben van! Lehet tőlük tanulni! Lásd Sophia Loren örökbecsű alakja!

 Ha azonban ez nem így van, akkor attól, hogy nagy, vagy nagyobb, vagy formásabb mellünk lesz, valójában nem lesz több önbizalmunk, és nem kerülünk át automatikusan a “Nők/ Hölgyek táborába”, hanem maradunk azok, akik voltunk, önbizalomhiányos Nőcik, nagyobb és/vagy szebb mellel. És ez nem egyenlő azzal a szelíd erővel, amitől a nő tiszteletreméltó, könnyed, elegáns, és kifinomult.

Dora Gyula FB oldalát érdemes követni e témában: Titkos tanácsok Nőknek.

Az én véleményem az, hogy a kisugárzás, a megjelenés, a kiállás, a stílus, az érzelmi intelligencia, a kommunikáció sokkal inkább elhelyez a világban minket nőket.

 Viszont miért ne használhatnánk plasztikai sebészet helyett a mellet előnyösen formáló öltözködést arra a célra, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben?

 Lássuk hát, hogyan tud segíteni a stílustanácsadó abban, hogy nőiesebbnek, formásabbnak, előnyösebbnek tűnjön a mellünk, és ezáltal az alakunk.

2. Az öltözködés geometriai szabályai

Ahhoz, hogy megértsük, miért jó az egyik fazon, és előnytelen a másik, ahhoz meg kell érteni a vizuális geometria szabályait.

Ha ugyanis valamit nagyítunk /hangsúlyozunk az egyik helyen, az mást, máshol kicsinyít /keskenyít. És ez a szabály remekül szolgál minket, akik finomítani akarunk a hatáson, nem plasztikai sebészhez rohangálni.

 Tehát, ha a kis mellett hangsúlyozzuk az öltözék rafinériájával, akkor az egyrészt nagyobbnak hat a mellünk, másrészt keskenyebb csípőt és derekat “csinál”.

 Ha viszont a nagy mellett feljebb emeljük, és a deréktól kifelé toljuk látványban, “homogenizáljuk, tömörítjük” (erről majd később lesz szó a hibáknál), akkor az szintén karcsúsítóan hat az öltözködésünkre, mert a derék látványát jobban hangsúlyozza.

A #LadyCode egy remek fotója  ennek szemléltetésére:

 

A karcsúsító öltözködésről egy másik írásomban olvashatsz részletesen.

3. Kis mell esetén mit hordj és mit ne hordj?

Előnyös fazonok: 

 • fodros, zsebes, mellben mintás, gombos, öblös, húzott, buggyantott, széles csíkos, vastag anyagból készült ruhaneműk

Fürdőruhák: 

 • Előnyös: a háromszög, a fordros, a sportos,  széles minta a mellen: csíkos, kockás, nagy pöttyös, megkötős

Előnytelen darabok, mit kerülj el?

 • Mélyen dekoltált, sima, minta nélküli, tapadós, push-upos modellek

De nem csak azoknak probléma, hogy mit vegyenek fel, akiket pici mellekkel áldott meg a természet, de ugyanilyen nehéz jól öltözni nagy mellekkel!

Nézzük, most  a nekik passzoló fazonokat!

4. Nagy mell esetén mit hordj és mit ne hordj?

Miért fontos, hogy nagy mell esetén mit hordjunk, hiszen a mell alapvetően vonzza a férfi tekintetet, aki erre bukik.

De nem mindegy, milyen látványt nyújt egy nagy mellel rendelkező nő!

Gusztusos, kifinomult, finom, nőies, gondos és vonzó, és szexi?

Vagy közönséges, igénytelen, slampos, jellegtelen, vagy szinte semleges hatást vált ki? Esetleg cikiset?

Előnyös fazonok:

 • Mell alatt átlapolós, lágy esésű anyagok, kis vagy közepes minták, egyszínű, széles pántos, keretes, mellformázós fazonok.

 • Melltartónál nagyon kell arra figyelni, hogy széles alsó pánt legyen, ami tartja a mell 80%-át. A felső pánt is széles legyen, ne vágjon be.

 • És formálja a teljes mellet.Nagy mell esetén előnytelen fazonok: 

 • A rossz melltartó: ha abból kibuggyan a mell, ha kettévágja, ha kilátszik a mellbimbó, ha lóg a mell, nem tart a melltartó. Nagy súlynál ez komoly egészségügyi problémát is okozhat. Ha bevág a melltartó.
  Ha kicsi a vállpánt, vagy az alsó hátpánt.

 • Az empire szabású (mell alatt húzott fazonok); ha túl rövid a felső; ha a mell alatti szabásvonal kettévágja a mellet (igen gyakori); kockás ing; a cuppanós ruha; a gombos fazon, a fodros fazon, a mellen megkötős, nagymintás fazonok. Szóval minden, ami a kismellűeknek előnyös.

 • Sima, karcsúsítás nélküli “zsák” fazon

 • Az apró minta

5. Arányos mellek:

Ez egy kis magyarázatra szorul, mert általában a nők alulértékelik a mellük méretét. Amikor a mell a test arányaihoz passzol, ahogy a népdal mondja: “Se nem kicsi, se nem nagy, éppen hozzám való vagy!” 🙂

Nem nehéz a súlya, nem fáj a hátad, nem húzod össze a mellkasod, nem takargatod.

Nem jelenik meg előbb a mell, mint ahogy te belépnél az ajtón… 🙂

Szóval átlagos, normális méret.

Arányos mellekre mit hordj?

 • Amivel nem rontod el az összhatást.

 • Lehet sima, mintás, enyhén húzott, redőzött. Gombos, empire, mell alatt vágott, húzott, ejtett szabás.

 

Arányos mellekre előnytelen darabok:

 • A túl nagy minta, nagy fodor; mellet kettévágó fazonok. Mell felett vágott fazon. Nagy kocka, széles szabású, karcsúsítás nélküli fazonok, amiből nem látszik, hogy hol vagy te; A sima, kereknyakú pólóban jellegtelenné válsz.

 

6. Lent ülő mellek esetén mit  hordj?

Akkor beszélünk lent ülő mellről, ha a behajlított könyökünkhöz közelebb esik a mell tapadása, mint a hónaljunkoz.

Előnyös fazonok:

Fő szabály: ne hagyd szabadon a mellkast! Oszd fel ékszerrel, sállal, kendővel.

Előnyös, ha a ruhák viszont vízszintes osztás nélküliek legyenek, pl. övek ne!; kissé hosszabb felsők és blézerek;

 

Előnytelen darabok: 

 • öves megoldás, üres mellkas, vízszintes osztások, rövid felsők:

 

7. Próba – a fentiek alkalmazása

Most, hogy már tudod mit viselj, próbáld fel a ruháid/felsőid egyesével és figyeld meg az alakod a tükörben:


 • Nagyobbnak tűnik a melled tőle, vagy kisebbnek?
 • Nőies alakot formál diszkréten, vagy feltűnően (ez már stílus kérdése), avagy inkább eltakar, és nőietlen, semleges?
 • A derekad karcsúbbnak tűnik-e benne, vagy inkább egyenesnek?
 • Rövidíti-e a derekad, vagy nyújtja?
 • Összenyomja-e a termeted, vagy nyúlánkká tesz?
 • A viselt fazonban azt közvetítem, aki valójában vagyok?

Tehát, ha mondjuk szexis, dögös cuccokat hordok, mély a dekoltázs, és kirakom látványra a mellem, akkor szívesen veszem, ha megbámulják? Hozzáteszem, hogy nem csak a férfiak fókuszát viszi el, hanem a nőkét is.

(Emlékszem arra az esetre, mikor egy rock’n roll táncos partyn a pultos nőnek akkora mellei voltak, és olyan mély dekoltázsa, hogy ahogy rákönyökölt a pultra, az arcodba tolta, és irdatlan nehéz volt csak a szemébe nézni… :-))

Szóval, mielőtt kimész az utcára, nézd meg a tükörben, hogy a szexis, dögös cuccokban büszkén kihúzod-e magad, és tudod-e mit kommunikálsz? Valós extrovertált alkat vagy, és örömmel veszed, ha beindítod a férfiak fantáziáját? (Figyelem! Nem csak a párodé fog beindulni, hanem az utánad füttyögő utcai munkásoktól kezdve az összes nyálcsorgató sörhasú fickóé is…!)
Büszke vagy rá, hogy megnézik a melled, és le tudod kezelni, ha valaki erre megjegyzést tesz?

 Vagy alapvetően introvertált alkat vagy, behúzod ösztönösen a mellkasod, és a hátad meggörbül? Vagyis elrejted magad?

Ez esetben érdemes végigbeszélni, hogy vajon a megjelenített extrovertált öltözködés, és a valós introvertált magatartás között mi a különbség alapja? Mit kompenzál? Mit szeretnél vele elérni?

 

A tanácsadás során is ezeket fogjuk körbejárni, megbeszélni, kielemezni.

És minden egyes ruhadarabod esetén megbeszéljük, hogy az külső szemmel mit kommunikál.

A teljes Stílustanácsadás alkatelemzés, stílustanácsadás, és stílus & coaching része online is elérhető szolgáltatás!

 Szükséges hozzá: 

 • videós összeköttetés (lehetőség szerint tableten, vagy laptoppal)

 • Skype, vagy Zoom.us program használata, hogy képernyőt is meg tudjam osztani.
 • előzetesen megbeszéltek alapján elkészített egész alakos fotók

 Az alkatod minden részét kielemezzük, és egy egyedi munkafüzetet kapsz hozzá utólag, összeállítva a Neked ajánlott fazonokkal!

 De ha a fentieket megteszed, már nagy lépést tettél ahhoz, hogy megszülethessen az Új Nő benned!

Stílustanácsadás határok nélkül!

Ha érdekel a tanácsadás, itt kérhetsz részletes információt:


Tags

melltartó, nőiesség


You may also like

Iratkozz fel a megunhatatlan hírlevekre!

>