Sikkes tippek nőknek Testalkatokra ajánlott

Molett divat, avagy Hogyan karcsúsíts a ruháiddal?

2020.02.09.

Az igazi női alkat, avagy a nőideál változása 

Első lépésként, nézzük végig ezt a remek videót, hogy mennyit változott a női ideál csak a XX. században: 

https://www.facebook.com/kulturologia/videos/858517237530224/

A századforduló után szinte évtizedenként máshogy nézett ki a tökéletes nő: 

 • Az 1900-as évek elején túlfűtött volt az erotikától, majd 
 • a 20-as években háttérbe szorították a nőies formákat: hosszú derék vagy annak letakarása és a lapos fazonok voltak jellemzőek.
 • A 40-es években, a háború időszakában a drámai, katonai típusú női öltözet volt a nyerő, a füst és a melankólia térhódításával. Gondoljunk Marlene Dietrich szinte férfiasan kemény arcvonásaira, ugyanakkor magas ívű szemöldökére és drámai tekintetére.

 • Majd jött az 50-es évek női ikonja, Marylin Monroe. Karcsú derekával és szőkeségével ő volt a nőiesség csúcsa, amit nem restellt hegyes melltartókkal ki is hangsúlyozni.
 • Ezek után a 60-as évek a miniszoknyáról, a szexuális szabadságról és a nők felszabadulásáról szólt.

 • A 70-es években a női emancipáció elterjedésével a férfi-női vonások összemosódtak, hosszú hajat viselt nemtől függetlenül mindenki.

 • Majd a 80-as években tombolt a disco láz, óriási frizurákkal, ékszerekkel, flitterekkel – igencsak csajos évtized volt.

 • A 90-es években újra elkezdődött a női vonalak férfiasítása
 • A mai korszak az uniszex-ről szól. Mindenki hordhat mindent. Sok fiatal srácok többet töltenek a tükör előtt, mint egy átlagos nő. A nők közül sokan a hosszúlábó, kockahasú alkatra vágynak, és a póló, farmer a legáltalánosabb öltözet. A női ideál egyre sportosabb és izmosabb  lett Jane Fonda aerobic láza óta. A Charlie Angyalai pedig behozták a harcias, kemény, okos nők ideáját.

A fentiekből is egyértelműen látszik, hogy a nőiesség és a szépség ideálja és mibenléte évről-évre változik. 

A női önbizalmat, én önmagunkkal való elégedetlenséget sok tévhit ássa alá.

Tévhit 1.: 

Az igazi nőnek kocka hasa van, hosszú, vékony lábai, keskeny csípője és izmos karjai.

Ezzel szemben az átlagos és természetes női alkat formás, kerek, puha és párnás.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne sportolhatnánk rendszeresen, hiszen a testmozgás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak és sok egyéb előnnyel is jár.

Kiváló cikk a gizmodo.com -on arról, hogy a nők mit gondolnak, a férfiaknak mi tetszik, és fordítva: mit gondolnak a férfiak, hogy a nőknek mi tetszik. 

Merőben eltérő az ideálisnak vélt alkat. 

Vizsgáld meg, hogy a fejedben ideális női alkat az tk. egy férfias alkat, vagy reálisan tűztél ki egy nőies alkat elérését célnak?

A túlsúly inkább egészségügyi, mint esztétikai kérdés!

Egy erőteljes fogyókúra akkor nevezhető indokoltnak, ha például: 

 • nehézséget okoz a testnek a szénhidrát lebontása
 • ha táplálkozási zavarok húzódnak meg a háttérben
 • ha inzulinrezisztenciával küzdesz
 • meddőség esetén
 • izület és/vagy kerüngési problémák fennállásakor
 • vagy egyéb a mindennapokat nehezítő esetben
 • ha pl. nem tudunk sportolni, lihegünk nagyon hamar, nincs állóképességünk
 • gyenge a szivünk, stb. 

Ha azonban csak azért vágunk bele egy önsanyargató életmódba, mert éppen nem divat az a pár plusz kiló, ha az a motivációnk, hogy tetszünk a párunknak vagy magunknak, az bizony nem túl célravezető és hosszútávon sem lesz kifizetődő.  

Ebben a cikkben szeretném Neked megmutatni, hogy láthatod magadat valóban szépnek drasztikus diéta és mindenféle csoda fogyokúra nélkül csupán azzal, hogy az alakodnak megfelelő ruhákat viselsz. 

Ki számít ma molettnek?

Ezt bizony mindenki más mércével méri. 

Egy közepes magasságú nő (kb. 160 cm) is érezheti magát rém kövérnek 50 kg-osan is, ha étkezése zavarral küzd. Ugyanakkor a 70 kg is bizonyulhat kevésnek, ha a kerekded formákat részesítjük előnyben. Ne hasonlítgassuk a súlyunkat másokhoz vagy ideálszámokhoz, a lényeg az egészség és az egészséges önkép! Mindenki egyedi és különleges, mind adottságok tekintetében, mind ízlés terén és persze a csontozatunk sem egyforma. 

Ha például a súlyunktól függetlenül vastag a csuklónk és/vagy a bokánk, akkor mi bizony a vastag csontozatúak táborát erősítjük. Ne tűzzünk ki tehát magunknak irreális célokat! 

Teljesen normális és természetes, ha a hasunk párnás. Ez nem azt jelenti, hogy nincs hasizom alatta!  Ez különböztet meg minket nőket a férfias testalkattól. A széles váll, a lapos és izmos has, a hosszú lábak – ezek genetikusan a férfi alkat jellemzői, melyek a vadászó életmódhoz voltak szükségesek a kezdeti időkben.

Tévhit 2: Az a bizonyos 90-60-90-es arány 

Masszív tévhit, ami tartja magát…

Hölgyeim: egy egészséges felnőtt nőnek, 90 centiméteres csípő és mellbőség mellett a legritkább esetben lesz 60 centis dereka, ne kergessünk illúziókat! 

Hacsak persze 

 • ki nem veteti az ember lánya az alsó bordáit, mint Marylin Monroe vagy 
 • nem szorítja fűzőbe magát akár ájulásig, ahogyan azt Sissy hercegnő tette 
 • vagy ha netán nem szilikon implantátumal szeretnénk elérni, 
  akkor ezeket a számokat, ezt a célt sürgősen vegyük le a „Megvalósítandó” listánkról! 

Ez az arányosság a maga természetességében csak ritkán fordul elő, ezért semmiképp ne ehhez mérjük magunkat! Ne higgyünk a magazinok címlapjain virító sztárok képeinek, hiszen azok manipulált felvételek és rengeteg utómunkát igényeltek azok a tökéletes fogak, az alak, a smink és a frizura is. 

Kerüljünk harmóniába saját magunkkal, fogadjuk el a testünket az egyedi arányaival együtt és öltözködjünk csinosan a saját alakunkra szabott ruhákban! És persze sportoljunk egészséges mértékben, tápláljuk a testünket valóban tápláló, de nem hizlaló komplett ételettel! 

Ha a testünket szeretjük, jól bánunk vele, hálásak vagyunk neki, megadjuk neki, ami jár, pihenést, táplékot, mozgást, egészséggel hálálja meg!

De ne hasonlítsuk magunkat a férfias alkathoz, az ő kötőszet állományuk egészen más!  

Alkati különbségek: O, H, 8 és a molett homokóra 

Mi a különbség, és mi a közös bennük?

Vegyük szépen sorra a különböző alkatokat. 

A homokóra alkat. Molett verziója: a Telt Homokóra

Jellmezője: A csípő és a váll legszélesebb pontjai egy vonalban vannak és a derék ennél jelentősen karcsúbb. Könnyen csípőre tudjuk tenni a kezünket, mivel derekunk szinte „beugrik” a borda alá. >> A plus size modellek a telt homokóra kategóriába tartoznak. Ezt a típust a legkönnyebb öltöztetni, fotózni. >>Hasa alig van, a csípő, vállak egyforma szélesek, kerekek, párnázottak Előnyös fazonok: Princess típus Sávos ruha, mell alatt elvágva Nem túl rövid, de nem is túl hosszú, max. a csípőig érő fazonok A szűk nadrág érjen le a bokáig A hosszabb leérhet a talpig, de ne legyen bő a fazon, csak a nagyon lágy anyagú daraboknál

A 8-as alak:

- A Telt Homokórától annyiban tér el, hogy a derék kicsit feljebb csúszik és rövidebb - Az “O” fazontól eltérően van dereka, csak a legkarcsúbb rész közel van a mellhez - Felsőkben és ruhákban ajánlott az átlapolós fazon, mell alatt elvágva - Enyhén szűkőlü nadrággal, de nem leggings fazonban

Az “O” alkat

A pocak rögtön a mell alatt kezdődik és a legmagasabb pontja kijjebb van, mint a mell. Ajánlott fazonok: Felső: a mell alatt keresztben átlapolós fazon Nadrág: hosszú és lefelé a bokáig szűkülő fazon

A “H” alak: molett verziója a Telt Téglalap

A váll és a csípő azonos szélességű, de a derékvonal eltűnik. A Telt Téglalapnak előnyös fazonok: *Karcsúsító fazonú ruhák *eltérő színű blézer *Közepes vagy nagyobb minták

 A karcsúsítás optikai trükkjei

– Avagy hogyan takarjuk el a pocakot és karcsúsítsuk a derekat

Szerencsére az öltözködés számtalan variációt rejt magában, amivel elérhetjük az áhított célt.  Ha az egyik testrészünket egy bizonyos ruhadarabbal éppen szélesítjük, ugyanez a ruha máshol keskenyíteni fogja a test látványát. 

A karcsúsító hatás akkor alakul ki, ha a vállak és a csípő vonalát hosszában egy vonalba tudjuk hozni, így a derék fókuszpontja beljebb esik.

Ajánlott fazonok:  

 • Princess: 

Ez a mellvarrásból két oldalon végigfutó, befelé ívelő karcsúsítás vezeti a tekintetet a karcsúsító vonal mentén, így a ruha lágyan körülöleli a testet, de nem tapad a pocakra. 

 • A 3-5 sávból összeállított ruha:

Ahol a színek és a hosszanti bontások keskenyítik a viselőjét. 

 • A közepes és nagyobb (de nem óriási!) minták:

A karcsúsított fazonú felsőn, ruhán játékosan terelik el a figyelmet a test körvonalairól, ha V alakban a derék felé befelé mutat.

 • Sötét tónusú blézer, alatta ettől eltérő, de szintén sötét tónusú ruha (a hossza vagy térdig ér, vagy egészen talpig: maxi fazon). 
 • Mell alatt keresztezett/átkötős fazonú ruha, ami átlósan tereli a tekintetet az ellenkező csípő irányába
 • Lágy anyagok, amelyek enyhén követik a test vonalát, mindezt karcsúsító varrással ötvözve teszik
 • Semmiképp ne hordjuk zsák fazonú ruhát, mert hordóvá változtatja az alakot!
 • Hosszú selyemkendő, melynek lelóg a szára, ezzel osztva optikailag ketté a testet

 Nem ajánlott viseletek:

 • A merev anyagból készült ruhák, amik sátorként mutatnak rajtad. 

A gömbölyű formához lágy, puha esésű anyag illik. 

A francia szabászat legyen az irányadó. 

 • Nagy zsebek
 • Fodrok
 • Rövid, egyenes felsők, amik doboz hatást keltenek
 • Apró minták, amik furcsa módon nagyítanak
 • Óriási különálló virág minta, főleg ha valamelyik intim zónára esik a minta
 • Felhajtott nadrágszár, mert ez rövidíti a lábat
 • Midi fazonú, azaz vádliig érő darabok
 • A testhez tapadó ruhák, amik kihangsúlyozzák a méreteket

A Pinterest oldalamon összegyűjöttem a plus size méretekre előnyös ruhákat. 

Valamint összeszedtem, amit jónak hirdetnek, mégis molett hölgyek inkább kerüljék el, mint pl. a szélesítő csíkozást, a tapadós ruhákat, hasat kiemelő, derekat kettévágó fazonokat, bő nadrágokat.   

További inspirációt találsz karcsúsító fazonokra. 

 

Minden Nőnek, de főleg plus size alakú hölgyeknek, esszenciális a megfelelő  melltartó kiválasztása!

Miért olyan fontos ez? 

Mert alkatodnál fogva nagyobb súlyt kell megtartson ez a ruhadarab. Ha ezt a plusz súlyt nem a megfelelő minőségű és fazonú fehérnemű tartja, az bizony hátfájáshoz vezethet – de ezt már valószínűleg megtapasztaltad te is. 

Emellett pedig az igazán terebélyes mellekkel megáldott hölgyeknél a vállpántnak is kellő szélesnek kell lennie. Ki kell párnázni, hogy a mellbimbót eltakarjuk, így a teljes kosaras, mellformázó fazon a legideálisabb viselet. 

Teljes kosaras melltartó

A melltartó alsó, széles pántja tartja meg ezt a nagyobb súlyt és  ezzel tehermentesíti a vállat. 

Ideális fürdőruhák nagy mellekre:

 • Előnyösek a nagy minták

 • A teljes kosaras fazonok

 • A fürdőruhának 3 funkciót kell ellátnia:
    1. Tartania kell a melleket
    2. Formáznia kell azokat
    3. Tehermentesítenie kell a hátat és a vállakat 

Tévhit 3: a fekete karcsúsít

Hölgyeim: ne takargatni, hanem formázni akarjuk az alakunkat!

 • A fekete szín önmagában sajnos nem karcsúsít! 
 • Karcsúsítani az előnyös fazon fogja az alakot.
 • A fekete szín csodásan hathat egy mintás selyemkendővel
 • De lehet kifejezetten előnytelen is a megjelenésünk, ha például hordú fazonú az a bizonyos ruha. Ezeket nevezzük „lebernyegeknek”, amiben a viselője csak még teltebbnek látszik, fekete szín ide vagy oda. 

Frizurákat összegyűjtöttem kerek archoz.  

A cél, hogy nyújtsuk az arcot a kerek szélbe vitt asszimetriával. 

Szemüveg

 • a szögletes, vastagabb keretes fazonok mutatnak ideálisan, mert ellensúlyozzák a kerek vonásokat azzal, hogy szögletesítik azt.
 • Lehet széles a keret és széles az orrnyereg is, hacsak nem nagyon vékony az orrToka eltűntetés trükkjei:

 • Árnyékolóval az áll alatt és az orcán. 

Erőteljesebb hatást tudunk elérni vele az arcon és picit szögletesítjük mindazt, ami túlságosan kerek. 

Tipp: emeljük picit meg a fejünket és nyújtsuk ki a nyakat – mint egy madár ☺ – annak érdekében, hogy jelenjen meg a képeken a toka

Ha megfogadod a fenti tanácsokat, már kezdődhet is a fotózás

Tipp 2.0: Inspiráció a pózoláshoz  

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..