Sikkes tippek nőknek

Mosástippek férfiaknak

2019.07.25.

Avagy kevesebb és tudatosabb mosás, hosszabb élettartam, kevesebb vasalás

Úgy tapasztaltam, hogy a mosás okozott a legtöbb fejtörést a házimunkából, ha hosszabb ideig távol voltam otthonról.

Most, hogy az öltözködési tanácsadás lett a szenvedélyem, eszembe jutott ez az eset, és gondoltam, hátha elkel egy kis virtuális háziasszonyi segítség ezen a téren.

Nem a mosógép használata okozott problémát természetesen, hanem inkább az anyagismeret: mit mivel lehet mosni, milyen hőfokon, milyen programon. Ezért kezdjük az elején!

Ergonómia

 • Célszerű két szennyestartót tartani közel a fürdőhöz, vagy ahol leveszed a ruháid.
  Egyet a világosaknak, egyet a sötéteknek. Így rögtön látod, hogy mikor gyűlt össze egy mosásra való adag.

Kellékek

 • Szerezz be színfogó kendőket (fehérekhez lehet fehérítőset, színesekhez a simát! A vastagabb több színt megköt. Pl. Iberia Protect. De van többször használható frottír rongyocska is, amit ha már nagyon elszíneződött törlő ruhának is tudsz használni. Ha erről többet akarsz tudni, itt egy remek cikk a tesztelésről.
 • Más mosópor való a fehér, más a világos, más a színes ruhákhoz.
  Léteznek „mindenre” való mosóporok, de ezek olyanok, mint a négy évszakos autógumik: nem ideálisak egyikre sem. Lehet, hogy a foltokat kiszedi, de a fehéret nem fehéríti, a színeseket pedig nem élénkíti.
  Alapvetően elmondható, hogy a por alakú kimondottan fehér ruhákhoz való mosóporok jobban fehérítenek, mert oxigén alapú fehérítőt csak így tudnak belerakni. Ez a folyékony mosószerben nincs.
  Kis kiszerelésű mosóport érdemes venni, töményebb, és a por alakúban kevesebb a konyhasó, ami csak töltelék, és az égvilágon semmit sem csinál.
  Növelheted a fehérítő hatást, ha használsz a mosóporod mellé optikai fehérítő port, vagy mosószódát (dm-ben van több márka is).Viszont azt tudni kell, hogy a por alakú mosóporok nehezebben oldódnak, jobban összeállnak mind a mosógép tartályában, mint a lefolyócsőben, és a környezetre is nagyobb terhelést jelentenek.

Ha fehér pólót választasz (ami mindig jó választás), akkor az legyen tényleg fehér! Nagyon lehangoló a beszürkült ing, póló, ami csak emlékeztet a fehérre…

Környezetvédelem

 • Ha nem izzadtál bele nagyon, szellőztesd ki a ruhád a teraszon, erkélyen egy éjszaka alatt, így elég a második hordás után kimosni egy felsőt. Spórolsz vele vegyszert, és a ruha élettartamát is növeled.
  Erről cikk itt.
 • Bio mosóanyagokról teszt itt.
 • Az öblítő egyszerűen helyettesítő ecettel (igen, bele az öblítő részbe, max. 0,5 dl dl 20%-os ecet elég). Nem lesz ecetszagú, viszont a vízkövet tökéletesen oldja, ezáltal lágyítja a vizet. De vannak illatgyöngyök, ezt a mosódobba teheted, így illatos is lesz. Van egyébként most már olyan illatos mosópor, aminek az illata megmarad mosás után.
  De azt tartsd szem előtt, hogy az illatnak semmi köze a tisztítóhatáshoz!Calgonra semmi szükség a mosógép szerelő szerint. Azóta én sem használok. Minél több a vegyszer ugyanis, annál több a költség és a környezetterhelés, ill. a csövekben a lerakódás.
  Ha napsütésben teregetsz a teraszon, csodás illatuk lesz a ruháknak. A színeseket viszont ne hagyd kint egy fél napra, hamar megszívja a nap a színüket.

Hőfok

 • A sötéteket max. 40°C fokon, a világosakat elég 50°C-on, az ágyneműket, konyharuhákat, törülközőket lehet 60°C-on mosni. De nézd meg a ruha cimkéjét, mert a vegyes összetételű műszálas anyagoknál (ami egyre gyakoribb!) gyakran 30°C-ot ír csak.
 • Ha sok a fehér színű ruhád, főleg, ha ilyen a szakmád, a vászont, pamutot, lehet 60°C-fokon mosni, de előfordulhat, hogy a magas hőfok miatt elveszíti a formáját és összemegy.(Itt jegyzem meg, hogy a tollkabátok is moshatóak mosógépben, ha egy teniszlapdát raksz melléjük, és száradás (lógatás) közben jól felrázod időnként fejjel lefelé, és vissza, stb.A fehérneműket lehetőleg ne mosd együtt a konyharuhával és az asztalterítővel… gondolom érthető, miért.
 • A ruhák élettartamát, formatartását nagyban befolyásolja a centrifuga, és a teregetés.  Bármilyen csábító is a magas fordulatszámú centrifuga (ebbe én is beleestem, és 1200-as fordulatszámú mosógépet vettem), ronggyá gyűri a ruhákat.
  800 fordulatszámot elég választani.
 • Sok időt és pénzt spórolhatsz a gondos teregetéssel, ugyanis, ha kihúzogatod az ingek, pólók gallérját, ujját, eleje gombolás pántot, kirázod őket teregetés előtt, és vállfára akasztod, kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell vasalni. És a formájuk is megmarad.
  Ha így kezeled a cuccaid, 5-6 évig simán elvan egy póló, ing, elég csak ritkán vásárolni!

Kérdezz bátran, ha maradtak fehér foltok a témában!

Ha utálsz vásárolni, szívesen segítek! Előtte azonban kell egy személyes tanácsadás a színre, alkatra! És a gardróbot is érdemes előtte kiszelektálni. Erre vonatkozóan hamarosan írok egy összefoglalót.

Ha a minimál ruhatár érdekel, küldj egy e-mail címet, és ha elkészültem az anyaggal elküldöm!

Az adataid az Adatvédelmi Nyilatozat szerint kezelem. Azzal, hogy kitöltöd az email cím mezőt, elfogadod az ebben foglaltakat.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..