GY.I.K.

Share this

Gyakran Ismételt Kérdések, amik felmerülhetnek benned a tanácsadás előtt:

Mi szükség van a stílus meghatározására? Hiszen mindenki tudja, hogy mi tetszik neki és mi nem.

Ha ez valóban így lenne, akkor tele lennének az utcák jól öltözött, kifinomult stílusú, tökéletes ruhákban sétáló emberekkel. A nők szépen kisminkelve, isteni frizurákban jelennének meg, a férfiakat pedig mindig ápolt és igényes arcszőrzettel láthatnánk. Azonban ez sajnos nem így van, ugyebár…

Magyarországon ugyanis még mindig nem divat stílusosnak lenni, főleg a 40 feletti korosztály tekintetében nem. A lustaság és a nemtörődömség miatt pedig sokan nem is akarnak ezzel időt fecsérelni, pedig lássuk be, hogy nagyon is időszerű lenne és sokkal méltóbb megjelenést, pozitívabb kisugárzást eredményezne.

A saját stílusodat természetesen nem én fogom meghatározni. Azonban az általam készített és rendszerezett stíluscsoportok közül válogatva letisztulhat benned a kép, mivel a választásod után elmagyarázom az adott csoport(ok) jellemzőit.

Illetve kapsz egy külső, objektív nézőpontot önmagadról, és az általad keltett képről. Megmutatom azokat az optikai szabályokat, ami alapján szépnek, arányosnak látunk valakit. Ez után te is máshogy fogod magad látni, mert kialakul egy új nézőpontod.

Egy nap, ami csak rólad szól, ahol olyan tudást kapsz a kezedbe, ami egy életen át elkísér.

Nem tudok sok pénzt költeni ruhákra, akkor is érdemes kérni a stílustanácsadást?

Természetesen igen! ? Ez esetben használt ruha boltokban fogunk kincsekre vadászni! Néhány alapdarabból nagyon sokféleképpen lehet öltözni.

Miért kell kérdőívet kitölteni?

Hozzám akkor érdemes eljönni, ha nem csak a kíváncsiság vezérel, hanem egyfajta személyiségfejlődéshez szeretnéd használni az öltözködésed átalakítását. Ehhez pedig tudnunk kell, hogy mi a célod. Ezt egy személyes beszélgetéssel is ki lehet deríteni, de a kérdőív segít benne először:

  1. Egyrészt az írás nyomon követhetővé teszi a folyamatot, hogy honnan indultál és hova jutottál el.
  2. Másrészt így időt spórolunk meg a személyes találkozás alkalmával,
  3. Valamint ebben az írásos formában jobban át tudod gondolni a válaszaidat, alaposabb lehetsz és talán komolyabban is veszed.

Miért fontos, hogy milyen színtípusba tartozom?

Azért, mert ha a megfelelő színeket viseled, a megjelenésed is harmonikusabb lesz általuk. A harmonikus megjelenés pedig tudat alatt szimpatikusabb és hitelesebb benyomást kelt, így jobban figyelnek majd rád és szívesebben lesznek a közeledben mások, ami pedig segít kiépíteni a bizalmat. Ugye milyen logikus? ☺

Hogyan történik a színtípus meghatározása?

Első lépésként a ruhádat és a fejedet letakarjuk egy semleges, fehér színű sapkával és kendővel. Az összesen 130 színkendőből válogatva bizonyos csoportokat a nyakadhoz teszek. Ekkor azt figyelem, hogy a színek hatására hogyan változik meg az arcbőröd árnyalata, melyik szín hatására látszódnak jobban a bőrhibák, illetve hogyan csillog a szemed a különböző színek kavalkádjában.

Majd ez alapján kiválogatom annak az esélyes színcsoportok kendőcsokrait, amit együtt teszek az arcodhoz, és ebből is kiválasztjuk a legjobbat.
Azután, ha kíváncsi vagy más színekre is a kínálatból, és azokat is megnézzük. Így most lehetőséged van kipróbálni olyan színeket, amit talán soha nem mertél megvenni a boltban, de mindig is  szerettél volna.

Hogyan lehetek biztos lehetek abban, hogy a helyes színtípusomat fogod meghatározni? Sokat hallani arról, hogy a különböző tanácsadók mást és mást állapítottak meg ugyanannál az embernél.

Ez egy szubjektív szakma és persze nem is mindig könnyű. Az eredmény nagymértékben függ attól, hogy a tanácsadó milyen fényviszonyok mellett dolgozik. Letakarja-e például a vendég haját és ruháját.  Ha egy sminktükör előtt zajlik a tesztelés, akkor a sminktükör lámpájának a fénye is lehet hideg vagy meleg, így a tesztelés eredménye e körülmények között objektív. Viszont valóban előfordulhat, hogy a napfényben, természetes fénynél más eredmény születik. Én épp ezért ragaszkodom ahhoz, hogy a színtípus meghatározása lehetőség szerint már a délelőtti órákban kezdődjön el, illetve, hogy mindenképpen természetes fénynél dolgozzunk.

Függ attól is, hogy mennyi időt szán a tanácsadó egy ember színtesztelésére. 15-20 percet, vagy akár 2 órát is?

Ezen kívül megváltozhat a bőröd színe, állapota, ha pl. bujkál benned egy betegség, ha nagyon fáradt vagy, ha nagyon karikás (lila) épp a szemed, ha szoláriumoztál stb.

Ilyenkor szükség lehet garaciális utógondozásra, és egy másik alkalommal érdemes megismételni a tesztelést.

Mi van, ha az a színcsalád nem tetszik?

A tesztelés során mindig figyelek arra, hogy melyik színkendőhöz milyen a vendégeim viszonya. Természetesen nem fogom rád erőltetni azokat a színeket, amik egyáltalán nem tetszenek. A segítségemmel azonban te is látni fogod a tükörben, hogy melyik színnél mire érdemes figyelni és onnantól alkalmazni is tudod majd ezt a tudást. Megfigyelhető, hogy sok esetben „jóban vagy” azoknak a színeknek egy részével, amik jól állnak neked, csak esetleg megzavar a szekrényedben kavargó színkavalkád vagy netán nem látod jól a színek közti különbséget, esetenként pedig le kell számolnunk a tévhitekkel is – pl., hogy a fekete mindenkinek jól áll.

sok a téves hit (pl. hogy a fekete mindenkinek jól áll).

Mi van, ha a meghatározott színekben nem érzem jól magam?

Ha már elkezdted a meghatározott színeket hordani és mégsem érzed jól magad bennük, idegenkedsz tőlük, akkor természetesen garanciálisan és ingyenesen újra nekifutunk a színmeghatározásnak.

Létezik ugyanis olyan, amikor alig vagy nem is igazán változik el a bőr a  különböző színek hatására. Ha „nem mozdul” az arcod semelyik szín hatására, annak további oka lehet például a rendszeres dohányzás, szoláriumozás, a túlságosan lebarnult bőr, de a vérszegénység és rosaceas bőrhiba is okozhatja mindezt. Ilyen esetben az egyéb külső, természetes jellemzőidből indulunk majd ki: a szemed-, szemfehérjéd, nyakad és arcod színéből.

De olyan is akad, hogy többféle színcsoport is jól áll. Ilyen esetben fordul elő, hogy tanácsadótól tanácsadóig vándorol a vendég, és mindenki mást talál. Ebben az esetben még erőteljesebben kell figyelni arra, hogy az egyes színcsoportok mennyire passzolnak a vendég személyiségéhez. Ezért fordítok nagy figyelmet arra is, hogy mi a viszonya a vendégnek az egyes színekhez.

És az sem ritka, hogy a tanácsadás előtt még nem tetszettek azok a színek, szinte teljesen hiányoztak a ruhatárból, de ahogy láttad, mennyire jól állnak rajtad, kaptál pozitív megerősítéseket, megszereted, és beépül a ruhatáradba

Az alkatelemzést miért csak a színtípus meghatározás után lehet kérni?

Azért, mert nálam az alkatelemzés is egy komplex szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy bele tartozik egy-két bőröndnyi ruha átválogatása is, amiből aztán új szetteket alkotunk. Ehhez pedig már tudnunk kell, hogy Te melyik színtípusba tartozol.

Ha nem követjük a divatot, akkor nem lezünk nagyon divatjamúltak?

A divat mindig túlhangsúlyoz valamit (nyakat, vállat, bokát, derekat, hasat, stb.), ami van, akinek jól áll és van, akinek nem.

A széles válltömés például a keskeny vállúaknak ideális választás volt a 90-es években, a széles vállúaknak azonban nem. Most a 7/8-os nadrág a divatos, ami csak az arányos lábúaknak áll jól, mert a hosszú lábú embereknél olyan hatása van, mintha kinőtték volna azt. A rövid lábúakat pedig csak még tovább rövidíti. A hasat megmutató picike top vagy póló is csak a szép formájú, tónusos hason mutat jól, de pocakkal, narancsbőrrel, műtét nyomával már nem olyan tetszetős. A színek is szezonálisak, hála a nagy divatházak munkájának. Viszont nem mindenkinek áll jól minden egyes szín.

Érdemes tudni, illetve a tanácsadás során megtanulni, hogy milyen fazonok előnyösek számodra, így az aktuális trendekből mi az, ami jól mutat rajtad és mi az, ami nem.

Nekem sportos a stílusom, az hova tartozik?

Voltál tanácsadáson? A stílustanácsadód mondta, hogy “Sportos” a stílusod…?

Ugyanis a sima farmer pólót, legyen az hosszú vagy rövid, sokan nevezik „sportos” stílusnak, de ez nem az! Ez a NO STYLE.

A „stílus” a 3. ruhadarabnál kezdődik: sál, ékszer, blézer, kardigán, kendő. Ettől tűnsz ki a tömegből.

Miért ilyen hosszú a tanácsadás? Mások sokkal rövidebb idő alatt végzik.

Mi, akik a Kívül Belül Vonzó Stílusiskolában tanultunk, mind ilyen „hosszan”, azaz alaposan megyünk végig az ügyfelekkel a tanácsadás folyamatán. Nem csak a színeidet határozzuk meg, hanem a megfelelő alapozó színt, hajszíneket és hajformát is megkeressük számodra.

Ráadásul nálam egy coaching beszélgetés a tanácsadás alapja, hogy lássuk milyen szükségletek, igények húzódnak meg az öltözködési szándékod mögött. Mert az öltözködés csak egy eszköz: tudni kell, hogy mire használjuk fel és mit akarunk vele igazán elérni!

Miért kell személyesen elmenni hozzád a tanácsadásra? Nem lehetne inkább nálam otthon vagy Skype-on? Nem akarok bőröndben ruhákat cipelni…

A színtípus meghatározása után az alkatod elemzése alapvetően megtörténhet Skype-on is, ha nem megoldható a személyes találkozás, ennek azonban van egy pár feltétele:

  • nagyon jó fényviszonyokra lesz szükség, azaz sok természetes fényre
  • semleges színű bútorok vegyenek körül
  • kell egy jó minőségű webkamera
  • a laptopodat úgy állítsd be, hogy szemben állj majd a fénnyel
  • látszódnia kell a teljes alakodnak, tetőtől talpig

Amennyiben a fenti feltételek adottak, úgy megoldható távolról is az alkatelemzés.

Ami a bőröndben hozott ruhákat illeti:  azért vállalom csak a magaddal hozott ruhákkal együtt az elemzést, mert általuk válik gyakorlativá a tudás, amit átadok. Így jobban el tudom magyarázni és érthetőbbé válnak számodra is az alkati jellemzőid, hogy mi miért áll jól és mi kevésbé. Lefotózva minden ruhadarab teljesen más hatást kelt, mint élőben a tükör előtt rajtad. Ráadásul sokszor hiányoznak a kiegészítők egy ruhatárból, így a sajátomat adom kölcsön az alkatelemzés fotózásának idejére, ami további inspirációt adhat neked a későbbiek során.

A gardróbrendezést miért csak a „Mindent tudni akarok” csomag után lehet kérni?

Azért, mert a ruhák átválogatásának az alapja, hogy már ismerjük a színtípusodat és tisztában legyünk az alkati jellemzőiddel is.  Ezek alapján már ki tudjuk szelektálni a nem megfelelő színeket és fazonokat. Majd kiegészítőkkel együtt újra felpróbálsz mindent és ekkor döntjük el, hogy azok a ruhák valóban jól állnak-e, megfelelnek-e az öltözködéssel elérni kívánt céljaidnak.

Csak az általad megjelölt helyszíneken lehet vásárolni?

Természetesen nem. Bármilyen általad kedvelt butikot vagy áruházat is felkereshetünk a közös vásárlás alkalmával. Azért ajánlom az Aréna Plaza, Árkád  vagy a Corvin Plaza üzleteit, mert itt elég széles a választék, megtalálható viszonylag sokféle stílusú üzlet egy helyen. De ha kedved tartja, akár varrathatsz is magadnak, ha már megvan az az alaptípus, ami jól áll. Én is ezt csinálom.

Sőt varrathatsz is, ha van egy alaptípus, ami jól áll. Én is ezt csinálom.

Ha veled megyek vásárolni, az nekem 6000 Ft/órába kerül, plusz a vásárolt ruhák ára. Nem túl drága ez egy kicsit? Mi történik akkor, ha nem is kapunk semmit? Te részesülsz bármiféle jutalékban azért, hogy bizonyos boltokban vásárolsz az ügyfeleiddel?

Valóban előfordulhat, hogy épp nem kapunk neked semmit. Azonban ne feledd, hogy így nem is vettél semmi feleslegeset – mivel erre is ügyelek -, tehát máris spóroltál! ☺

Amikor felpróbálsz egy ruhát, előtte általában elképzeled magadon, hogy hogyan is állna. Majd felveszed a próbafülkében és általában nem azt, és főleg nem úgy látod, ahogyan majd mások fognak „élőben”. Mire hazaérsz, a vásárlás varázsa is elmúlhat, illetve kiderülhet, hogy nem is tudod mihez felvenni az új szerzeményt…így ez a költséges kis tévedésed csak foglalja majd a helyet a szekrényben. Még, ha el is ajándékozod, lássuk be: felesleges pénzkidobás volt.

Ha viszont velem vásárolsz, egy-két ruha árával valóban többet fizetsz majd, viszont garantáltan olyan szetteket veszünk – kínálattól függően természetesen -, amiket sok éven át is hordhatsz majd, hacsak meg nem változik közben az alakod. Kevesebb, de ütősebb ruhadarabod lesz, amiben garantáltan jól fogsz kinézni és így jól is érzed majd magad a bőrödben! A környezeted villámgyors pozitív reakciójáról már ne is beszéljünk! Hidd el, hogy a szakember külső szemszöge az egyik legjobb tükör, amit a vásárlásod során használhatsz! ☺

Van arra lehetőség, hogy ajándékba adjam valakinek a stílustanácsadást?

Alapvetően persze, van rá lehetőség, azonban vedd figyelembe, hogy csak azokat az ügyfeleket tudom elvállalni, akik saját maguktól is eljönnének! Bizonyosodj meg róla, hogy az ajándékozott is biztosan nyitott a lehetőségre és szeretné a változást, különben akár kritikaként is megélheti az így kapott lehetőséget.

Hogyan lehet fizetni?

Fizethetsz banki átutalással , PayPallal vagy készpénzzel is, csak ezt jelezd kérlek előre, mert ez alapján állítom majd ki az elektronikus számlát.