augusztus 2, 2020

Így hordd a nyári ruhád helyesen! Hogyan kerüld el a gyakori hibákat?

by Oláh Anikó

Legelőször is hordj nyári ruhát! ? 

A ruhát sok nő esetleg kényelmetlennek érzi télen, amikor rétegesen kell öltözni, de ha valamikor igazán szezonja van: az a nyár. 

Viszont, ahogy végignéztem nyáron a nőkön, nagyon sok előnytelen nyári ruhát láttam. 

Nézzük sora, milyen hibákat ne kövess el a nyári ruhák viselése közben, és hogyan hordd helyesen!

A stretch ruha

tapadós közönséges nyári ruhaEzt a ruha típust az arányos, karcsú homokóráknak találták ki!
De ha tökéletes az alakod, akkor is rendkívül kihívó tud lenni a testre tapadó nyári ruha, mert minden domborulatra felhívja a figyelmet. 

Egy ilyen ruhában nem könnyű egy férfinak a csillogó eszedre figyelni, mert be fog esni a dekoltázsba a szeme… 🙂 

Ha visszafogott személyiség vagy, akkor ezt semmiképp nem ajánlom. Minden domborulatodat kiemeli ugyanis. Sokszor fordul elő, hogy kompenzálják a visszahúzódó alkatot egy feltűnő ruhával. Ez nem szerencsés, mert másnak gondolnak, mint amilyen valójában vagy! Így nem leszel koherens!


stretch ruha molett alkatraKerüljük el, hogy a hasunkra tapadjon, és alá kapjon a nyári ruha! Vagy, hogy minden hurkánknat megmutassa.

 

Hiába szoros a stretch ruha, kiemeli, ezáltal feleslegesen túlhangúsolyozza azt a pár plusz kilót.

 

 


Hogyan hordjuk akkor helyesen a stretch ruhát?

elegáns kék koktélruhaVálasszunk egy mintás fazont, vagy amin van egy kis rátét, dísz, keresztpánt, plusz anyag rátét. Esetleg az alja egyenes, nem szűkül befelé. 

 

 

 

 


A testszínű nyári ruha 

Testszínű ruhaKerüld a rózsabézs, vagy nude színű ruhát! Ugyanis olyan mintha pucér lennél benne. 

Egyszer a varrónő nagymamám, ki tudja, milyen indíttatásból egy testszínű jersey-ből varrt a nagyapámnak egy fürdőnadrágot. 

Ebben a nagypapi rendszeresen kiült a társasház belső udvarának teraszára. Ilyenkor a gang többi öreglánya is ott lógott a saját erkélyén, és jókat kuncogtak rajta, amíg  napozott. Pont úgy nézett ki ugyanis ebben a fürdőnadrágban, mintha anyaszült meztelenül ült volna a teraszán… 🙂 


Keskeny vállpántos nyári ruha V alkat esetén

Ha a vállcsúcs pontja kijjebb van, mint a csípőcsont, akkor V alkat vagy.
Ez esetben nem jó a vékony vállpántos ruha, mert optikailag nem szabdalja fel a vállat, így a széles váll fogja uralni a megjelenésed!

Ha csontos a vállad szintén kerüld!  Olyan leszel benne, mintha egy fogasra aggattak volna egy kombinét

Akkor mikor előnyös a vékony pántos ruha?

Ha kerek, formás a vállad, és ha a váll, és a csípő csont szélessége egyforma, valamint a mell közepes, arányos méretű.


Átlátszó nyári ruha 

átlátszó ruhaHa átlátszik a ruha, idétlenül hat az átvilágító fehér fehérnemű. Világos ruha alá vegyél testszínűt. A szoknyarész alá érdemes egy alsószoknyát húzni. 

Gondolom, nem akarsz átszűrődő napfényben olyannak tűnni, mint aki egy szál bugyiban, melltartóban jár. Az alsószoknya másik előnye, hogy nem ülöd ki a ruhát, a szoknyát, és nem tapad az esetlegesen izzadt bőrödre, és/vagy a harisnyádra. 

 


Gyűrött nyári ruha

gyűrött lenvászon ruhaNyáron divat a len és a pamut vászonból készült nyári ruha. 

Kényelmes tudom, és a természetes anyagok kedvelői előszeretettel választják ezt. Meg is értem! Ezeket azonban állandóan vasalgatni kell, különben úgy néz ki, mintha a kutya szájából rángatták volna ki

Milyen anyagból legyen akkor a nyári ruha?

Kellemes nyári viselet lehet a pamutjersey, a kevert szálú pamut,  vagy a gyárilag gyűrt anyag. És a természetes szálból készült viszkóz (ez nem annyira gyűrődés álló, de ki tudja rúgni magát viselés közben). Bár sajnos ennek gyártása igen környezetszennyező… :-(.
A boltban tudsz végezni gyűrődés próbát, ha a tenyeredbe veszed a ruhaanyagot, és a meggyűröd.

Ha visszaugrik, mehet a kosárba! Ha megmarad a gyűrődés, tedd inkább vissza! Sok macerától kíméled meg magad! 


Poliészter nyári ruha

Ez nem gyűrődik, viszont nem is szellőzik. Ha ujjatlan a poliészter nyári ruha, talán elmegy… viszont nyáron meleg, télen hideg… 

Azontúl jól be tud büdösödni a hónalja, sőt be is sárgul, úgyhogy erősen kell szagtalanítani. Nyáron a szódabikarbóna hülyén néz ki a hónaljban, bár kétségkívül ez a legegyszerűbb bio deo. Ilyenkor inkább a Forever Shield deo-ját ajánlom, ez alumínium mentes. Még nem hallottam róla, hogy erre valaki allergiás lett volna, pedig nagyon érzékeny bőrűek is próbálták már. 


A midi nyári ruha

Lábszár középig érő Sinsey ruhaSokan hordják, de szomorú hírem van: előnytelen. :-(. Majdnem mindenkinek. Ez a Sinsay darab igazi csemege…

A lábszár legvastagabb részén vágja el a lábat optikailag, és ezért rövidebbnek mutatja azt. Ezáltal az egész alak aránytalan lesz. 

Milyen hosszú legyen akkor a nyári ruha?

A ruha lehet pl. maxi, egészen le a talpig. Ez nyáron egyébként kiválóan hűt, ahogy mozdul, leng az anyag.

Vagy térdig érjen, vagy korosztálytól függően 1-2 tenyérrel a térd felett, ha formás a térd, és a comb bőre feszes. 


A mini nyári ruha

Fiatal lányokon jól áll, ha jó a lábuk. De számítani kell rá, hogy a férfiak folyamatosan a szoknya szélét fogják figyelni, ill.  hogy kivillan-e valami… 

Mini ruha idősebbeknekDe ahogy az arcod, és a bőröd már kezd megereszkedni, vagy van egy kis X, vagy O, vagy nagyon sovány, vagy vastagabb a comb, akkor inkább kerüld el!

A másik, hogy jó, ha tudod, hogy a comb is erogén zóna!

Így érdemes mérlegelni, hogy mit akarsz és kinek akarsz kommunikálni azzal, hogy a combod megmutatod! Ha jó a lábad, mindenki azt fogja nézni. Akaratlanul is. 

Ha ez a cél, és ez nem zavar, valamint jó a lábad, és feszes a bőröd, ez a te döntésed! Akkor hordd büszkén és viselkedj ennek megfelelően!

Az viszont biztos, hogy a megjelenés sugárzása egyáltalán nem ebből fakad!  Egész más értékek is szem elé kerülhetnének… Az elegancia, a kifinomultság, stílusosság, harmónia például. Csak mondom! 😉

mini short kövér lábraUgyanez vonatkozik egyébként a mini sortra is.

Tükör teszt

Nézd meg magad objektíven egy egész alakos tükörben elől is, hátul is az alakod! Mintha nem is a tied lenne, hanem valakin látnád… Mi ugrana be először?

Ki vagy békülve a megjelenésed minőségével?

Ha igen, akkor eggyel beljebb vagyunk! Fura azonban, hogy az otthoni tükreinkben a látványunk megszokottá válik egy idő után. 

Ennél még hatásosabb tesz, amit én is teszek a tanácsadás során: 

a Fotó teszt

Lefotózom az ügyfelem előlről, oldalról, hátulról. És kielemezzük, mintha ez nem is ő lenne. 

Sokkal objektívabb képet kapunk így 2D-ben! Egy selfievel is meg tudod tenni, ha van állványod, vagy egész alakos tükröd!

 

 


A zsák nyári ruha

Épp ma jött szembe velem egy lebernyeg… a nőt nem lehetett látni benne, formátlanul gomolygott az utcán… A lebernyeg még nagyobbnak mutatta, mint amilyen valójában lett volna egy karcsúsított fazonnal. És terjed..! 

Sok nő gondolja, hogy a lebernyeg ápol és eltakar. Tévedés! Ápoltnak biztosan nem tűnünk benne. Eltakarni ugyan eltakarja a hurkákat, de még nagyobbnak látszunk, mint amekkorák egyébként vagyunk. 

zsákfazonú ruha vékony csíkosAmikor egy vékony modellen mutatják be, csalóka, mert a végtajaiból látszik, hogy vékonyka. És mellesleg neki sem áll jól. De molett alkaton még előnytelenebb. Egy egyszínű fekete sokkal határozottabban körvonalaz, így pontosan látszik, mekkora nő hordja. Egy jól szabott diszkrét mintás karcsúsított fazon ezzel szemben remekül karcsúsít. 

A molett divatról, és az ajánlott ruhákról külön írtam egy cikket. 

 

Hogyan tehetjük a kényelmes zsák fazont előnyösebbé?

Például egy övvel: ami lehet vékony vagy vastag, a csontozatunktól függően!

 


Az alkatnak megfelelő nyári ruha

Keskeny csípőjű, széles vállú hölgyeknek vállat szélesítő fazonok nem javasoltak. (“V”, vagy eper alkat). Ehelyett inkább a csípőt hangsúlyozzuk!

Keskeny  vállú, széles csípőjű hölgyeknek a csípőt szélesítő fazonok. (A, vagy körte alkat) Ehelyett hangsúlyozzuk a vállat! Fodorral, ujj rátéttel, gumirozott váll lebernyeggel. 

Az egyenes fazonú ruhára tegyünk övet, mert eltűnik benne a derék. 

A klasszikus Charleston fazon csak hosszú lábak esetében áll jól. 
Rövid láb esetében a leeresztett csípő vonalú ruha még rövidebbnek mutatja a lábat, és alacsonyabbnak is látszunk benne. 

Az alkatokról külön készítek majd egy bejegyzést, de a molett divatról készült cikkben egy pár típust megemlítek. 


Mell alatti szabású nyári ruha, ami felcsúszik a mellre

Nagyon gyakoran látok ilyet! A legtöbb ilyen fazont egy átlagos mellméretű, kb. B-s mellméretre készítik, ezért ha nagyobb a melled, biztosan fel fog ugrani a mell közepére ez a fazon. Nem előnyös!

Mire figyelj akkor, ha szereted a mell alatt szabott ruhákat?

hosszú empireMinden új ruha esetén próbáld ki, hogy ha felnyújtózkodsz, nem csúszik-e fel a mell alatti varrás.

Ha vastag derékpánt van a mell alatt, ez jó eséllyel stabilan a helyén marad mozgás közben is. De mindenképp próbáld ki!

Próbálj ki átlapolós fazonokat! Sokkal előnyösebbek! Hangsúlyozzák a derekat, keresztbe terelik a csípő felé a tekintetet, ezáltal karcsúsítanak!

 


Ha nem veszel melltartót a nyári ruha alá

melltartó nélkül Britney SpearsA melltartókról  egy külön cikket írtam, annyira fontosnak találom. Nyáron azonban gyakran látni, hogy igen vékony, silány, vagy semmilyen melltartót sem hordanak a ruha alatt. Ha átnyomódik a mellbimbó egy világos anyagon, a fókuszt oda tereli. Mindegy, mit mondasz, nő is, férfi is azt fogja figyelni. Ezt akarod?

Vállpánt nélküli ruha esetében bevarrt melltartó lehet a megoldás. Például úgy, hogy válltömésből is készítesz.

De ez is közepes méretű, vagy kis méretű, arányos, feszesen álló mellek esetén ajánlott. 


Ha kilátszik a fehérnemű a  nyári ruha alól. 

melltartó pánt kívülAzt hiszik, szexi, de nem!  

A fehérnemű a párodnak szól, nem mindenkinek! 

Trükkös nyári ruhák alá trükkös melltartók valók!

 

A bugyival ugyanez a helyzet!  Nem  tartozik  mindenkire!

Tizenéveseknél divat, hogy kilóg, de a legvalószínűbb, hogy ellenkező hatást érnek el vele, mint amira vágynak. Egy valamirevaló fiú tuti nem arra vágyik, hogy a párja bugyiját az egész világ bámulja…!kivillanó bugyi

 

 

 

 


A nyári ruha mintája

Néhány példa csak a nem megfelelő mintákról, mert erről rengeteg lehetne írni…

Ha nem az alkatnak megfelelő minta, akkor pl. nagy minta a kis nőt még jobban összenyomja.
A nagy pötty pedig kövéríti a molett nőt. 

A széles keresztben csíkos minta szélesít. 

A hülye helyen lévő minta nevetségessé tesz. Mint pl. láb között vagy a két mell helyén egy virág, rombusz stb. 

A vibráló mintát kerüld, mert nem jó ránézni, jojózik tőle a szem.

Hogyan teszteld, hogy nem vibrál-e a minta?

Tartsd távol a ruhát, mozgasd, és figyeld, hogy nincsen-e a mintának utóhatásai a szemedben!

Kerüld a nem harmonikus szín összeállítású mintát! Colour block (egymást ütő színek) divat, de nem nyújt harmonikus látványt.

kövérítő minta apró mintás széles csíkos szélesíti a csípőt nagy virágmintás fazonú ruha

 

 

 

 


A nyári ruha színe

Egy színtípus meghatározás után kapsz egy palettát, így mindig olyan színű ruhákat hordhatsz, ami a te színtípusod!

Ha ugyanis nem a színtípusodnak megfelelő színű a ruhád: akkor vagy eltűnsz benne, vagy leugrik rólad. Vagy sápaszt és öregít, vagy egyszerűen diszharmonikus a hajad, és a bőröd színével. 

Ha ezeket a hibákat elkerülöd, már előbbre jutottál a méltó öltözködés felé!


Ha tudni szeretnéd neked milyen szín és fazon áll jól  pontosan, kérj egy egyéni elemzést! 


Tags

nyári ruha


You may also like

Iratkozz fel a megunhatatlan hírlevekre!